Zoeken

Wat is karate?

Karate komt uit Japan en betekent letterlijk: lege hand. Dat betekent dat we zonder wapens vechten. We gebruiken ons hele lichaam om ons te leren verdedigen. We slaan letterlijk met lege handen. We trainen in eerste instantie om het lichaam te gebruiken als wapen: onze handen, voeten, benen, ellebogen, vingers, hoofd. Er is geen beperkingen aan het aantal lichaamswapens. Je kunt je hele lichaam gebruiken. Het vergt dan ook veel training om je lichaam te leren kennen en het op de juiste manier te leren aansturen. Je leert je te verdedigen (blokkeren en ontwijken), maar ook aan te vallen (met stoot-trap- en werptechnieken). 

Iemand die karate beoefent noemen we een karateka, net zoals iemand die judo beoefent een judoka wordt genoemd.

Vaak komt achter het woord karate het woord ‘do‘, al dan niet met hoofdletter. Do betekent ‘de weg/pad’ of ‘methode’. Karate-do betekent dus ‘de Weg van de lege hand‘. Als karateka begeef je je dus op weg om karate in al zijn aspecten te onderzoeken. Je bent als een reiziger die op pad is om zich karate eigen te maken.

Maar ja, wanneer weet je of je dat einddoel behaald hebt? Je zult er al snel achter komen dat er niet zoiets bestaat als ‘het’ karate.  Karate-do is een manier die allerlei aspecten die je tegen kunt komen op je pad bij elkaar brengt.

Deze aspecten kunnen zijn:

Karate-do (= de Weg van de lege hand)
Karate-do (Japans Kanji)
  • zelfverdediging (jitsu)
  • lichamelijke gezondheid, lenigheid en conditie
  • mentale alertheid, gewaarzijn
  • heldere en wakkere geest en lichaam
  • opvoeding, normen en waarden, sportiviteit en respect
  • sportbeoefening en competitie
  • zelfbeheersing en lichaamsbeheersing
  • Zen (een methode tot Verlichting)

 

De grondlegger van het moderne karate, grootmeester Funakoshi, vond dat karate vooral een middel is om het karakter van de beoefenaar te verbeteren en niet om iemand anders te overwinnen. Het gaat erom dat je jezelf leert kennen en jezelf terwille bent om te groeien en nieuwsgierig blijft naar je eigen mogelijkheden. Het overwinnen van je eigen blokkades is daarin van wezenlijker belang dan het overwinnen van iemand anders. Je zult het immers met jezelf moeten doen in het leven en als je een rotrelatie met jezelf hebt, dan kom je in de problemen.

Maar meestal is de reden waarom je met karate begint toch niet zoiets als wat Funakoshi beschrijft. Vaak begin je immers met karate omdat je bijvoorbeeld de wens hebt je te bekwamen in het gevecht. Je voelt je aangetrokken tot de zelfverdediging of het sportelement. Dit is een mooie insteek en kan de start zijn om een heel leven te wijden aan karate, met al zijn veelzijdigheid.

Het begrip ‘leeg’ heeft nog een ander aspect. Het heeft ook te maken met het concept ‘leegte’. Dit concept is nauw verbonden aan Zen, Boeddhisme en andere tradities die verlichting onderwijzen. Dit is uiterst ingewikkeld om in een paar woorden te gieten en te begrijpen. Leegte is kenmerkend voor de mentale, filosofische en spirituele kant van karate. Het wil overigens niet per definitie zeggen dat elke beoefenaar en leraar in karate dit concept onderzoekt.  Dat hoeft ook niet; iedereen kan uit karate halen wat voor hem of haar belangrijk is.

Toen ik vroeger als jochie van 6 jaar begon met judo, had ik ook geen flauw idee van wat judo allemaal inhield: ik wilde gewoon leren om iemand pootje te haken en in de houdgreep te nemen! En zo moet het toch ook zijn: je begint gewoon met karate of judo of welke krijgskunst dan ook, omdat je het leuk lijkt en de wens hebt sterk te worden.

Kijk maar eens naar Jort en Peter die samen proberen een hoge trap naar het hoofd te geven; dat gaat hen goed af! Over lichaamsbeheersing en zelfbeheersing gesproken.

Karate heeft ontzettend veel te bieden. Je kunt je er volledig kwijt. Karate kan door iedereen worden beoefend: mannen, vrouwen, jongens en meisjes van alle leeftijden.

Het is een spel van aanval en verdediging, van actie en reactie, van beweging en stilstand. Met karate train je je zelf- en lichaamsbeheersing.

Wij stellen onze lessen open voor kinderen vanaf 6 jaar. De lessen zijn ingedeeld naar leeftijd en gemengd, d.w.z. jongens en meisjes bij elkaar. Ieder kind is van harte welkom om een keer een proefles mee te komen doen; ook kinderen die wat meer speciale aandacht nodig hebben.

Kom het gewoon een keer proberen en ervaren!

Hoe ziet een karateles er globaal uit?

De training heeft een vaak een vaste lesopbouw en terugkerende onderdelen:

  • groetceremonie en mokuso (korte meditatie)
  • warming-up en conditie-oefeningen
  • kihon: basisoefeningen die je solo uitvoert om je voetstanden, kracht, snelheid, balans, doorzettingsvermogen en lenigheid te trainen
  • ippon-kumite: partneroefeningen
  • jiyu-kumite (‘sparren’): met elkaar sportief vechten
  • kata (‘schijngevecht’): een oefening die je solo in een bepaald vast patroon uitvoert
  • groetceremonie en mokuso (korte meditatie)

 

Er is veel aandacht voor de mentale en fysieke houding, balans, beweging en uithoudingsvermogen. Hierdoor is karate-do geschikt voor iedereen.

Mokuso (stiltemoment aan het begin en einde van elke training)