Op zaterdag 16 februari 2019 wordt de KBN vaantjescompetitie (vanentoernooi) gehouden. Deze competitie is inmiddels een vertrouwd evenement binnen onze school en de KBN en is speciaal bedoeld voor kinderen die nog geen of weinig ervaring hebben in het doen van wedstrijdjes. De competitiedagen worden minimaal vier maal per seizoen op een leuke, kleinschalige en sportieve manier opgezet. Kinderen van karatescholen uit diverse plaatsen van het land nemen deel aan de competitie.

Wat houdt het vanentoernooi in?

Kinderen verzamelen op de competitiedagen punten door het draaien van Kata (stijlvorm) en/of Kumite (wedstrijdgevecht) wedstrijden. Zowel bij goede als bij minder goede uitvoering, bij winst en bij verlies worden er punten toegekend. Dit betekent dat alle kinderen beloond worden voor hun inzet. De punten van verschillende competitiedagen worden bij elkaar opgeteld. Aan het eind van elke competitiedag ontvangt elke deelnemer een diploma met het actuele puntentotaal. Elke keer als een deelnemer er 100 punten bij heeft, ontvangt deze een vaantje corresponderend met een bandkleur. Bij 700 punten ontvangt de deelnemer een trofee en promoveert deze naar een hogere klasse.

Centraal staat het positieve, pedagogische karakter gecombineerd met plezier en sportiviteit.

Deelname aan deze competitiedagen levert ook een grote bijdrage aan de voorbereidingen voor de bandexamens. Bovendien is het gewoon erg leuk!

Het is niet verplicht om aan alle competitiedagen mee te doen. Als een deelnemer een competitiedag afwezig is, dan blijven de punten gewoon staan tot de eerstvolgende keer. Voor elke competitiedag wordt uw kind apart uitgenodigd. Inschrijving kost € 5,00 per competitiedag per onderdeel (kata, kumite).

Speciaal voor de ouders wordt er aandacht besteed aan een stukje uitleg over de regels van het karate en bovendien wordt u getrakteerd op een leuke demonstratie. Het belooft een gezellige dag te worden. Je bent dan ook van harte welkom! De toegang is gratis.

IMG_7739 IMG_7736
IMG_7719

Wedstrijdschema / tijden /locatie

De competitiedag duurt van 13:00 uur tot ongeveer 17:00 uur. Deelnemers worden ingedeeld in blokken op basis van leeftijd en kyu-graad. Dit betekent dat je slechts een deel van de dag aanwezig hoeft te zijn 🙂

Het tijdschema is globaal en kan dus tijdens het verloop van de middag wat afwijken. Het wordt een erg drukke middag met veel deelnemers. Mede door het grote aantal deelnemers worden de karateka’s verzocht zich vanaf 12.00 uur te melden bij het wedstrijdsecretariaat.

Om de Vanencompetitie voor onze karateka’s zo goed mogelijk en op tijd te laten verlopen wil ik je vragen onderstaande informatie te lezen:

 • tijdige aanwezigheid: 60 minuten voor aanvang aanwezig zijn en melden. Aanvang: vanaf 12.00 uur melden.
 • tijdige afmelding als je niet kunt: indien je door omstandigheden niet kunt deelnemen wil je dit dan z.s.m. doorgeven 0341-432682
 • juiste tenue met bijbehorende bescherming (kumite, zie hieronder)
 • wedstrijdduur: kumite 1,5 min
 • geen ouders in de zaal (verboden)
 • alle coaches in karatepak of trainingspak van de sportschool
 • geen schreeuwende coaches aan de kant
 • overzicht van de te draaien kata’s per bandkleur (zie keuzelijst hieronder)
 • goed humeur

Lokatie: Sporthal  “De Sypel”, Parkweg 3 te Harderwijk

Wedstrijdschema

Karateka’s 6 t/m 10 jaar Kata 13.00 – 14.30 uur
Karateka’s 11 t/m 17 jaar Kumite 13.00 – 14.30 uur
Kata-team wedstrijden 6  t/m 10 jaar 14.30 – 14.45 uur
Uitreiken oorkondes 14.45 – 15.00 uur
Karateka’s 11 t/m 16 jaar Kata 15.00  – 16.30 uur
Karateka’s 8 t/m 10 jaar Kumite 15.00 – 16.30 uur
Kata-team wedstrijden 11 t/m 17 jaar 16.30 – 16.45 uur
Uitreiken oorkondes  16.45 uur

Deelnemers aan het onderdeel kumite (8 t/m 17 jaar) dienen in het bezit te zijn van de navolgende beschermende middelen:

 • bitje
 • tok (kruisbeschermer)
 • vuistbeschermers (kleur niet van toepassing)
 • scheen/voet beschermers (kleur niet van toepassing)
 • brillen (ook sportbrillen) zijn niet toegestaan

Zonder bovengenoemde beschermende middelen is deelname niet mogelijk (uitsluiting).
Deelname aan het onderdeel kumite (wedstrijdgevecht) is mogelijk vanaf 8 jaar.

Welke kata’s mag je laten zien? (kata-overzicht KBN Vanencompetitie Midden Nederland)

De deelnemende karata’s maken een keuze uit onderstaande lijst. Kata’s mogen herhaald worden.

Band

 

Kyokushinkai
Wit (ongeacht slip Taikyoku 1 t/m 3
Geel t/m Pinan 1
Oranje t/m Pinan 2
Groen t/m Pinan 3
Blauw t/m Pinan 4
Bruin en zwart Tsuki-no-kata en Gekisa-dai-ichi

Inschrijfstrookje

Vul onderstaande strook in en lever hem in bij de leraar.
Inleveren vóór zaterdag 01 februari 2019!

Inschrijfstrookje vanencompetitiedag Harderwijk

Kosten voor inschrijving (€ 5,00) kunt u bij dit CORRECT INGEVULDE formulier overhandigen aan de leraar IN EEN GESLOTEN ENVELOPPE MET GELD EN JE NAAM EROP.

(Inschrijven voor het onderdeel Kumite is alleen mogelijk vanaf 8 jaar en ouder. Bij inschrijving op twee onderdelen (kata en kumite) is ook 2 maal inschrijfgeld verschuldigd).

Deelname aan de KBN Vanencompetitie is voor geheel eigen risico. Inschrijven voor het toernooi houdt in dat je je hieraan conformeert. Er vindt geen restitutie van inschrijfgeld na sluitingsdatum.